Radio Club Cronopedia

marți, 3 aprilie 2012

Profil de scriitor: Ovidiu Baron

Ne-am gandit sa aducem in fata, prin rubrica de articole, cativa dintre scriitorii, regizorii si actorii romani aflati la inceputuri, cei care nu sunt foarte cunoscuti, dar traiesc si activeaza in vremurile noastre.
De asemenea, consideram ca este foarte bine sa avem habar cine sunt si ce fac, atata timp cat artistii nostri, nevalorificati cum ar trebui, sunt lasati in urma. Va invitam, asadar, sa aflati cate o poveste despre contemporanii nostri simpatici care isi ofera operele pentru noi.
Ovidiu Baron
Ovidiu Baron
Definitia fericirii in viziunea prozatorului si muzeografului sibian, Ovidiu Baron:
Sa te trezesti in fiecare dimineata fara sa te doara nimic, sa-ti amintesti numai lucruri placute si sa nu ai nicio datorie. As mai adauga o bere…
Ovidiu Baron lucreaza la Muzeul “ASTRA” din Sibiu unde coordoneaza un serviciu care se ocupa de promovare, pedagogie muzeala si alte proiecte turistice. in putinul sau timp liber citeste, asculta muzica, joaca sah sau merge in drumetii.
Imi place foarte mult ceea ce fac si ca, din fericire, intr-un muzeu ca acesta nu ai cum sa te plictisesti, mentioneaza el.
Ovidiu Baron spune ca pentru el totul este sau poate deveni la un moment dat, literatura.
Prefer sa vad oamenii si lucrurile in continua miscare, sa reorganizez realitatea dupa o formula proprie, care sa ma ajute sa inteleg mai bine totul. E drept ca se intampla sa adaug unele nuante, din cand in cand. Ce sa faci, realitatea e cam seaca uneori.
Scriitorului ii place sa prelungeasca unele incertitudini, caci de multe ori ai parte de aventuri neasteptate, nelamuririle plimbadu-te pe niste cai necunoscute. Astfel, se intregeste si opera, caci din incertitudini, Ovidiu Baron aduna bucati pe care le transforma apoi in proza si nu numai.

Ovidiu Baron si Radu Vancu
Ovidiu Baron si Radu Vancu
Ii place sa stea linistit si sa observe oamenii si pasiunile acestora, iar job-ul sau ii permite sa ii vada in cele mai relaxante clipe pe care acestia le petrec, plimbandu-se, de cele mai multe ori, pe la muzee.
Iar Muzeul Satului din Sibiu este unul unde nu vezi agitatie, ci oameni simpli, linistiti, turisti curiosi veniti de peste tot din tara si nu doar. Ovidiu Baron apreciaza si admira acesti oameni, ii priveste de la distanta si isi incheaga in minte niste povesti. Este normal ca acestea sa fie nedumerite, caci nu intri in vorba cu omul, dar iti imaginezi povestea sa, apoi o asterni usor pe foaie.
Pe Ovidiu Baron il puteti gasi online pe unul din blogurile sale – Nedumeriri intarziate – titlu inspirat din numele cartii sale publicate in 2009.
Nedumeriri este titlul volumului sau de debut, volum in care Ovidiu a acumulat roadele unor lungi exercitii literare, texte scrise de-a lungul unul deceniu.
Am vrut de mai multe ori sa ma indrept cu o selectie de texte spre tipar – multe dintre ele au aparut mai intai pe Internet sau in reviste -, dar nu prea eram hotarat. Anul trecut am considerat ca trebuia sa fac ceva cu ele, erau ca o piatra care ma tragea in jos, trebuia sa ma eliberez ca sa pot merge mai departe. De asta spun ca sunt intarziate. Pe de alta parte, imi place sa prelungesc unele incertitudini, de multe ori te pot duce pe cai necunoscute, oferindu-ti aventuri cu totul neasteptate. Cam asta sunt si textele din volum: niste incertitudini.

coperta
coperta “Nedumeriri Intarziate”
De scris, scrie din studentie, a inceput cu proza scurta, apoi a publicat proza, articole si traduceri. Acum pregateste un nou roman. „ Habar n-am cand va fi gata, scriu de mai multi ani la el, parca vad ca va fi iar o aparitie intarziata.”, continua scriitorul.
Obsesia pentru 11 – o cifra care te pacaleste?
Alaturi de alti autori, Ovidiu publica articole si pe blogul unspe.com. Aici isi prezinta legaturile cu aceasta cifra: Unspe e o cifra cu multe coincidente. Pe strada mea trece autobuzul numarul unspe, care duce tocmai inspre serviciul meu, al carui sediu se gaseste la numarul unspe. E al unspelea serviciu al meu. Am fost agricultor, hamal, muncitor forestier, sapator de fantani, spargator de lemne, agent de asigurari, profesor, bucatar, vanzator, receptioner, muzeograf.
Desi vorbeste de acest numar mai mult in joaca a avut parte de multe coincidente care l-au marcat de-a lungul anilor atat pozitiv cat si negativ.
Numarul 11 s-a transformat pentru mine, intr-un fel de pod suspendat, un fel de refugiu intre Rai si Iad, care-mi permite sa le vad pe amandoua, dandu-mi, in acelasi timp, sentimente si trairi amestecate. Multe din semnificatiile pe care i le-am dat amesteca doze inegale de realitate, memorie si imaginatie, dar ma ajuta sa conturez un fel de istorie personala.
Cu si despre bloguri
Ovidiu Baron scrie pe bloguri de vreo trei ani, iar subiectele abordate sunt in general despre literatura, politica, despre cum e sa traiesti in Romania.
Am un blog in care arunc, din cand in cand, impresii de lectura, fragmente de proza, reactii la evenimente sau fenomene care imi atrag atentia… Nu e cine stie ce, nici nu ma tin de el cu mare seriozitate.
Pe langa blogul personal – Nedumeriri intarziate – si unspe.com, mai posteaza alaturi de Radu Vancu, Teodora Coman si Dragos Varga pe blogul literar ocarteofraza.unspe.com. Este totodata si un cititor de bloguri. „Am o serie de bloguri pe care le citesc, din cand in cand, si care imi deschid ferestre catre zone ale existentei pe care mai demult le percepeam destul de diferit. Daca evaluezi societatea romaneasca dupa valoarea generala a blogurilor, iti dai seama ca mai avem un dram de speranta”.
Poetul favorit al lui Ovidiu este Henri Michaux, care-l surprinde mereu prin joaca lui de-a realitatea si capacitatea neobosita de a inventa lumi. Citindu-l, descoperi in permanenta aspecte ale lumii, iti dai seama ca secvente infime de realitate sunt mult mai pline de semnificatii decat credeai, calatoresti in locuri pe care nu credeai ca le vei descoperi vreodata – si nici nu aveai cum sa le descoperi altfel decat citindu-l, pentru ca el le-a inventat. Printre prozatorii lui preferati se numara Tolstoi, Dostoievski, Faulkner, Gide.
Cand vine vorba de muzica o prefera pe cea clasica – Beethoven, Bach, Mozart – dar asculta si aste genuri. De la Queen, Pink Floyd la Cranberries, dar si Maria Tanase, Grigore Lese. Filmul sau preferat e „Hercule Poirot”.

Muzeul Astra - Sibiu
Muzeul Astra – Sibiu
Ovidiu Baron gaseste mereu ceva de facut, plictiseala ii e un cuvant strain. Se prezinta drept o persoana constanta in preocupari, ii place sa duca lucrurile la bun sfarsit si incearca s a puna in fata calitatile oamenilor. De cealalta parte, in activitatile care cer rabdare, minutiozitate, risca sa devina superficial, iar unele zvonuri spun ca e putin egocentric si se enerveaza din senin.
Ovidiu a cunoscut Sibiul din copilarie, cand venea in excursiile organizate de scoala. I-a pacut de la inceput. O data am fost adusi sa descoperim scara rulanta de la magazinul Dumbrava. Cu alta ocazie ni s-a cerut sa ne descaltam ca sa fim lasati intr-o expozitie… E ciudat pe ce cai ajungi sa cunosti lumea buna. Apoi a venit aici la facultate, si-a intalnit marea dragoste si n-a mai vrut sa plece. La fel de dragi ii sunt si Iasiul si Alba Iulia, orasul in care a fost facut pionier

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu