O călătorie spre vibraţia artei, culturii. Îmi propun să aduc cultura mai aproape de sufletele noastre şi să cream o comunitate a iubitorilor de frumos.
duminică, 29 aprilie 2012
D’ale primăverii la ICR Berlin
D’ale primăverii la ICR Berlin
Miercuri, 25 Aprilie 2012
Institutul Cultural Român din Berlin debutează în al doilea trimestru al anului 2012 în forţă, cu o serie de programe care vor culmina cu celebrarea, pe 8 iunie, a 100 de ani de la moartea scriitorului I.L. Caragiale la Berlin. Primăvara berlineză cuprinde, printre altele, proiecţii de filme, participări la evenimente artistice, prelegeri şi dezbateri, concerte de muzică clasică şi modernă.
TOT ANU’ CU NEA IANCU
La ICR Berlin, anul 2012 se află sub semnul marelui dramaturg român Ion Luca Caragiale. Pentru o informare a unei palete cât mai largi de public despre anii berlinezi ai lui Caragiale, dar şi despre modernitatea operei acestuia, ICR Berlin a abordat în primul rând o strategie vizuală, prin introducerea unui timbru Caragiale în semnăturile tuturor E-mail-urilor institutului, un banner online pe site-ul propriu cu placa memorială deja existentă la ultima adresă a scriitorului, precum şi un material video cu imagini ale scriitorului.
De asemenea, ICR Berlin şi-a propus organizarea unei serii de evenimente cu acelaşi scop. Primul eveniment a avut loc pe 30 martie 2012 la sediul ICR Berlin şi a constat în prezentarea filmului documentar „Franzela Exilului” (2002) de Alexandru Solomon, care a fost punctul de plecare pentru discuţia între doi exegeţi ai lui Caragiale: profesorul Gelu Ionescu (fost redactor la Europa Liberă, fost lector de limba şi literatura română la Universitatea Heidelberg) şi profesorul Liviu Papadima (profesor la Universitatea Bucureşti, autorul unor importante volume de critică despre Caragiale: Caragiale, fireşte şi Comediile lui I.L. Caragiale). În încheiere a fost prezentat în premieră în Germania filmul „De ce trag clopotele, Mitică” (1981) al lui Lucian Pintilie, inspirat din piesa „D’ale Carnavalului”.
Programul celui de-al doilea trimestru al ICR Berlin va culmina cu „Tracking Caragiale”, în data de 8 iunie. ICR Berlin şi Ambasada României la Berlin comemorează 100 de ani de la moartea scriitorului I.L. Caragiale la Berlin, printr-un concert susţinut de Corul Naţional de Cameră Madrigal, cu intervenţii din opera lui Caragiale, momente teatrale interpretate de actriţa Rodica Mandache.
Comemorarea a 100 de ani de la moartea lui I.L. Caragiale la Berlin impune o atmosferă ceremonială de înaltă clasă, în spiritul identităţii naţionale româneşti, dar şi al universalităţii scriitorului român. În acest sens, prezenţa Corului de Cameră Madrigal sugerează ambele aspecte, atât prin marca naţională românească pe care o reprezintă, cât şi prin repertoriul emblematic propus în program – care porneşte de la Widmann, trece prin Bach şi Enescu şi se opreşte la „Sârba” lui Gheorghe Danga. În această fastuoasă atmosferă muzicală, actriţa Rodica Mandache va pune în lumină de rampă scriitura lui I.L Caragiale, prezentând publicului german şi din diaspora românească fragmente alese din opera scriitorului comemorat. Ziua se va încheia cu o proiecţie pe clădirea Ambasadei cu imagini realizate special pentru eveniment, conţinând portrete animate ale marelui dramaturg şi citate din opera sa. Proiecţiile reprezintă un moment singular şi extrem de atractiv pentru publicul larg. Partea de visuals este creată de David Szauder aka Pixelnoizz, un tânăr artist vizual stabilit la Berlin, care a avut colaborări cu importante foruri culturale din Berlin, printre care Festivalul de New Media Transmediale.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu